Zelfbouw. Voor de ene een droom voor de ander een nachtmerrie. Rivev begrijpt heel goed welke voordelen er allemaal om de hoek komen kijken bij zelfbouw. Mogelijk zijn jullie zelf aan het oriënteren naar de mogelijkheden: gaan jullie verhuizen naar een bestaande woning, een nieuwbouwwoning of pakken jullie het compleet van voren af aan met een zelfbouwwoning? We lichten je in het kort in over het proces van een zelfbouwwoning. 

Ga op zoek naar een kavel
Wanneer je een huis gaat kopen dan is er één ding op stipt het belangrijkst: locatie, locatie, locatie. Je kan nog zo’n mooi droomhuis hebben, als de omgeving niet past bij jouw leefstijl, dan werkt het alsnog niet. Deze stap kan best lastig zijn. Bij bestaande bouw heb je een veel bredere keuze. Bij voorkeur heb je een kavel op het oog die zich bevindt in een omgeving die jouw bekend is. Het zou namelijk zonde zijn als dat dorp of die ene stad toch tegenvalt! 

Wat zijn de voorwaarden?
Bij de ene kavel ben je zo goed als vrij om jouw eigen ding te doen. Natuurlijk heb je altijd te maken met vergunningen van de gemeente en toestemming van je buren. Maar bij sommige kavels zijn de voorwaarden wat uitgebreider. Zo bestaan er bijvoorbeeld hele wijken die door de bewoners worden aangelegd. Zij zijn dus niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen huis, maar ook de infrastructuur daar omheen. Dit heeft wel het voordeel dat jullie vrije hand hebben in de energietoevoer van de straatverlichting, of je wel of niet aan een drukke straat komt te wonen en wat de stijl van je straat wordt. Dat alles wel in goed overleg natuurlijk. 

Duurzame & milieuvriendelijke keuzes
Bij bijna alle zelfbouwwoningen is het minstens de regel dat je woning energieneutraal is. Wat houdt dat in? Dat jouw woning evenveel energie kan opwekken als dat het verbruikt. Dit behaal je door zo veel mogelijk energie zelf op te wekken en zo min mogelijk te verbruiken. Energie kan je opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler. Energieverbruik minder je met behulp van goede isolatie of vloerverwarming. Sta ook stil bij duurzame interieurkeuzes. Zo kan je je vloerverwarming combineren met een pvc vloer, een gietvloer of keramisch parket. Deze vloeren zijn niet alleen heel geleidend, maar gaan ook jarenlang mee. 

Kies een bouwbedrijf
Nadat het ontwerp van jullie woning staat neem je een bouwbedrijf om de arm. Houd er altijd rekening mee dat de bouw van een woning meer tijd kost dan de verwachte planning. Er zijn altijd onvoorziene gebeurtenissen waar je tegenaan gaat lopen. Houd ook hierbij rekening met je budget. Zelden blijf je binnen het verwachte budget. In de regel ga je er altijd overheen. Voor een betrouwbaar bouwbedrijf adviseren we je in gesprek te gaan met hun vorige klanten. Bij voorkeur vind je dan ook je bouwbedrijf via via. 

Pin It on Pinterest